Cum aleg termopanele


Pentru a alege tamplarie termoizolanta de calitate,trebuie sa cunoasteti componenta care defineste in cea mai mare masura caracteristicile unei ferestre termopan. Aici intervine cea mai cunoscuta dilema: Un geam termopan spectaculos sau un profil cu multe camere?
Tinand cont de faptul ca in componenta unei ferestre termopan 80-85% reprezinta suprafata vitrata, nu trebuie sa mai existe nici un dubiu in privinta factorului care trebuie avut in vedere atunci cand alegeti o feresatra termopan, calitatea sticlei fiind cea mai importanta in realizarea unei izolatii termofonoizolante superioare
Ignorate nu trebuie sa fie nici proprietatile profilului din care se executa fereastra ,insa rolul principal al profilelor este acela de a asigura rezistenta ferestrei si un aspect estetic unic dat de posibilitatea de a fi personalizat fie cu una din nuantele de lemn, fie cu orice nuanta din gama RAL.Un alt aspect ce nu trebuie neglijat este faptul ca fereastra executata din profile cu adancimi constructive mai mari  poate fi echipata cu un geam termopan cu proprietati termice si fonice superioare
 
Atunci când decidem sa achiziționăm tâmplarie termoizolantă este foarte important sa stim faptul că firma care executa profilele (Veka, Aluplast, Gealan, Rehau, Trocal...etc) nu este neaparat firma care va executa si va monta tâmplaria comanda dată de dumneavoastră. În majoritatea cazurilor dumneavoastra apelati la intermediari,mai mult sau mai putin cunoscuti dar care profita din plin de o practică comercială des intalnită si anume "confuzia" prin care un intermediar se foloseste de o marca a altei firme pentru a-si vinde produsele proprii
  
Acesta este motivul pentru care doi clienti care au „termopane” de la firma  (Veka, Aluplast, Gealan, Rehau, Trocal...etc) (formulare gresita, dar des întâlnita în practica) au avut unul, rezultate extraordinare si altul dezastruoase (în fapt, ei au lucrat cu doua firme partenere ale companiei (Veka, Aluplast, Gealan, Rehau, Trocal...etc), si care au respectat diferit specificatiile acesteia). Cazul de mai sus este doar ca exemplu, pentru ca firmele serioase din domeniu, fac tot posibilul sa-si pastreze renumele capatat în zecii de ani de experienta si selecteaza riguros partenerii. Exista însa peste 50 de producatori de profile pe piata, dintre care multi au o provenienta obscura si nume care se schimba de la an la an.  Daca ne referim strict la SRL-urile furnizoare de ferestre, situatia este mai dramatica. Daca alegeti o firma neserioasa, fara baza de productie aveti sansa ca atunci când aveti o problema de garantie, reglaj sau post-garantie (sticla poate sa se sparga, poate mai vreti sa adaugati o plasa împotriva insectelor) sa nu mai gasiti pe nimeni. Acest caz poate fi evitat, daca apelati la o firma serioasa, care a investit bani grei în crearea unui nume, care are agremente tehnice si certificate de calitate care au costat sute de milioane de lei. Cine a facut o asemenea investitie, nu se va risca sa va pacaleasca sau sa se mute în alt loc în fiecare an în cautare de clienti creduli.  
  
Feroneria ce compune o fereastra trebuie deasemenea evaluata corect. Greseala cea mai des întâlnita când se compara preturi pe „metru patrat de termopan” este ca cel mai adesea acestea se refera la ochiuri fixe de geam care nu contin decât toc si sticla. Orice deschidere suplimentara introduce în ecuatie si profil de canat si mai ales feronerie (balamale, mâner, piese de închidere). Acestea dubleaza practic costurile unei ferestre mobile fata de una fixa. Exista cazul des întâlnit, când din dorinta de a ajunge la un pret mic se ofera un profil bun si o feronerie minimala si de proasta calitate. O feronerie buna (G-U unijet de exemplu), ofera reglaje pe 3 directii ceea ce înseamna o etansare mai buna (reglaj  feronerie pe adâncime) si care functioneaza mai usor. De asemenea este indicat ca unele deschideri sa fie oscilobatante, cu rezultat direct în aerisirea corespunzatoare a locuintei. În plus, pentru deschiderile oscilobatante ar trebuie sa existe un mecanism de blocare a actionarii gresite, iar pentru toate deschiderile cu dimensiuni mari este obligatorie prezenta închiderii si pe mijlocul ferestrei.
    
Sticla din compozitia geamului termoizolant trebuie sa fie neaparat de tip „float” pentru o claritate fara compromisuri, într-un pachet minim de tip 4mm-16mm-4mm (profilele asiatice sunt mai „reduse” si nu pemit decât geam 4-12-4 cu o izolare termica mai scazuta). În plus, o cerinta minima actuala, pentru spatiile de locuit este ca una din foile de geam sa fie Low-E, ceea ce asigura o izolatie termica sporita. Pentru ca diferenta de pret între LowE si clar nu este semnificativa, în conditiile unor performante superioare majoritatea producatorilor seriosi va îndruma spre aceasta varianta, unii chiar oferind-o gratuit drept bonus. Existenta foii tip Low-E se poate verifica cu un aparat special.

Exista si posibilitatea inserarii de Argon în pachetul de geam termopan, cu rezulate directe într-o izolare termica si fonica mai buna, dar acesta functioneaza o perioada limitata (maxim 5 ani) dupa care se pierde. Pentru o izolare fonica mai buna, ar trebui sa optati pentru un pachet de geam, cu geamuri de grosimi diferite (o foaie de 6mm si una de 4mm de exemplu). În cazul în care locuiti la parter, ferestrele sunt pentru spatii comerciale, sau aveti nevoie de o izolatie fonica speciala este recomandat sa aveti o foaie de geam laminat, cunsocut si sub numele de duplex. Pentru geamurile montatate în conditii de risc sau în pozitii înclinate sau orizontale (fatade, acoperisuri) sticla trebuie sa fie neaparat securizata, proces prin care devine mult mai rezistenta la spargere, iar în cazul spargerii produce cioburi mici si netaioase. Evident, ca aceste optiuni ridica costurile unei oferte, dar daca destinatia practica o cere, este bine sa fie respectata.
  
 Intrata în limbajul comun sub denumirea improprie de “termopan”, tâmplaria din aluminiu sau PVC cu geam termoziolant se poate cumpara cu o simplitatea foarte usoara. Din multimea de magazine ce au invadat fiecare oras si vând „termopan ieftin si bun”, din anunturile de mica publicitate care de obicei mascheaza ateliere improvizate în garaj si va ofera „termopan la 30 euro metrul patrat”, sau ajutându-l pe vecinul Ion mester la toate sa încropeasca o feresatra se poate alege cu usurinta o varianta aparent avantajoasa. Dar este oare si cea potrivita?
 
 Raspunsul îl veti da dumneavoastra singuri, dar ar fi bine sa cunoasteti mai bine avantajele si riscurile la care va supuneti în fiecare caz, si sa puteti compara „mere cu mere si nu cu pere” atunci când analizati doua oferte concurente. Un pret serios se calculeaza pe baza unui tablou de tâmplarie care determina materiale necesare, fiecare cu calitatea si pretul aferent. Alegerea exclusiva dupa criteriul unui pret mic este o mare greseala, deoarece aparentul câstig se poate transforma într-o pierdere pe termen lung. Poate în acest caz nu ar trebui uitata întelepciunea populara care spune „prea saraci ca sa cumparam lucruri ieftine”.
 Merita sa încercati sa folositi aceste sfaturi, pentru ca tâmplaria termoizolanta de calitate, ar trebui sa fie o INVESTITIE pentru cel putin 25 de ani (este minimul de durata medie de functionare si garantie a subansamblelor), care sa va multumeasca în fiecare zi, indiferent de vreme, anotimp, zgomot sau tip de constructie.
  
O firma serioasa nu lucreaza dupa cotele clientului sau dupa presupuneri, ci dupa cote exacte, preluate de personal cu experienta. Acesta ar trebuia sa cunoasca tipologiile de ferestre si de pereti existente, si modul în care ar trebui realizate cele noi.
  
Calitatea executiei unei ferestre, depinde din punct de vedere al firmei alese de utilajele detinute, calificarea personalului si conditiile de depozitare. În principiu este de preferat ca sudarea sa se faca cu un utilaj conform cu normele europene (ofera o sudura foarte rezistenta) iar operatiile de drenare si debavurare sa se faca automat si nu manual.
  
Chiar daca executia a fost facuta corespunzator, montajul defectuos poate compromite rezultatul. Ferestrele trebuie sa fie montate cu aliniere corespunzatoare, la jumatatea interioara a glafului (pentru a diminua riscul de condens) si fixate mecanic în perete pentru o rigidizare corespunzatoare.
  
Nu în ultimul rând, calificarea personalului de vânzare care poate sa ofere solutii mai mult sau mai putin fericit alese, potrivite destinatiei si bugetului clientului. Ar trebui evitate firmele care recomanda numai solutiile cele mai scumpe, doar din dorinta de a câstiga mai mult si fara a respecta necesitatile reale ale clientului.
  
O alta situatie des întâlnita este cea a discounturilor fantastice (50% sau peste) si permanente. Daca pretul înainte de discount a fost corect ales, atunci de unde se mai poate oferi un asemenea discount? Majoritatea firmelor, indiferent de domeniu, lucreaza cu marje de profit in jurul a 10%. Daca discountul ar fi real, credeti ca firmele care îl ofera lucreaza în pierdere. Realitatea este ca pretul este umflat initial cu diverse procente, care pot fi scazute apoi de dragul ideii de discount lasând însa un profit suficient si pentru producatori. Un discount real, este de maxim 5% si se poate oferi doar în conditii justificate (lucrare de dimensiuni mai ample, plata în avans a unei sume mai mari care sa poata sa fie rulata corespunzator). Apoi discountul trebuie oferit fara a renunta la vreo componenta esentiala a unei ferestre. Un caz clasic este cel al usilor ieftine, executate din profile de fereastra. Pentru anumite cazuri acestea din urma îsi îndeplinesc la fel de bine sarcinile, dar clientul trebuie sa fie în cunostinta de cauza atunci când compara doua oferte.
  
Apoi nu trebuie minimalizata importanta numelui profilelor. În esenta acestea, indiferent de nume, au la baza aceleasi principii functionale si aceeasi materie prima. Ceea ce diferentiaza un profil bun de unul mai putin bun este calitatea stricta în extrudarea fiecarui profil si aditivii folositi pentru îmbunatatirea esteticii si performantelor produsului final. Exista cazuri concrete în piata de firme turcesti cu nume cu rezonanta germana care produc profile din deseuri de pvc provenite din diverse surse astfel încât doua bare pot avea nuante diferite!
   
Tot în privinta profilului trebuie înteles ca un profil cu 5 camere clasa A izoleaza mai bine decât unul 3 camere clasa A, dar si pretul este pe masura. Din acest punct de vedere, clientul trebuie sa aleaga în functie de buget si asteptari un coeficient de izolatie pe masura. În cazul profilelor de PVC, nu trebuie uitat ca armarea acestora este absolut necesara. Armatura trebuie sa fie prezenta pe tot perimetrul ferestrei (se poate verifica cu un magnet), sa fie zincata (altfel exista riscul sa se oxideze si sa iasa rugina pe profil) si de o grosime corespunzatoare (uzual 1,5mm).
   
Toate aceste detalii, ar trebui sa fie specificate într-un contract semnat si cuprinzând date certe (data de montaj, suma contractului, tipul si structura tâmplarie), singurul care este recunoscut de legislatia în vigoare. În cazul în care acesta nu exista sau este ambiguu, aveti toate sansele sa ramâneti cu banii „aruncati pe fereastra”

5 comentarii:

  1. Mulțumesc pentru articol. Foarte util!

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca vreti cele mai bune sfaturi despre ce va trebuie ca si termopane cei mai buni sunt cei de la WeltPlast acolo este un domn alex care cred ca noaptea numai termopane viseaza pe bune "le mananca pe paine" dupa 10 minute de vorbit cu el am intatat despre termopane ce credeam ca nu o sa invat niciodata. Am cumparat termopane de la ei si sunt extrem de multumit si de ele ca si termopane si de montaj. RECOMAND!!! http://weltplast.ro

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca vreti cele mai bune sfaturi despre ce va trebuie ca si termopane cei mai buni sunt cei de la WeltPlast acolo este un domn alex care cred ca noaptea numai termopane viseaza pe bune "le mananca pe paine" dupa 10 minute de vorbit cu el am intatat despre termopane ce credeam ca nu o sa invat niciodata. Am cumparat termopane de la ei si sunt extrem de multumit si de ele ca si termopane si de montaj. RECOMAND!!! http://weltplast.ro

    RăspundețiȘtergere
  4. Pt cei interesati -prim lucru tiniti cont de ,culoare este foarte importan dilatarea pe timp de vara toate culorile inchise se vor deregla ,indoi chiar -grosimea profilului aici cel mai important este daca gasiti si siliconate (-adica intre sticlca si profil este un spatiu gol se umple cu silicion foarte important) -trei sticle neaparat ,,tripan,, - si binenteles baietii care monteaza cam cel mai impotant totul depinde de ei ..eu de exemplu am o echipa bunicica la montaj dar am si probleme pe masura desi toata tamplaria a fost facuta la Qfort cele mai bune produse a lor dar dezamagire maxima nu va recomand. Succes,

    RăspundețiȘtergere
  5. O firma buna, care va ofera multe informatii si au si montatori priceputi, este ACITIM ( http://www.acitim.ro). Au showroom in Valcea si Sibiu, dar lucreaza peste tot in tara.
    Ei recomanda Salamander, dar lucreaza cu foarte multe profile: Rehau, Veka, etc.

    RăspundețiȘtergere