Tipuri de feronerie


Cât de importantă este feroneria pentru ferestrele cu geam termopan?
Una din componentele de baza ale termopanelor o constituie feroneria. Feroneria reprezintă componenta care asigura funcționalitatea elementelor de tâmplărie. Rolul principal al acestui element este de a asigura închiderea și deschiderea prin acționarea  mânerului dar și etanșeitatea ferestrei prin  acționarea bumbilor de închidere pe tot perimetrul ferestrei. Balamalele au rolul de a susține greutatea canatului  si permit reglajul ferestrei

Tipuri de  feronerie:

·  Clasa A – În prezent, sistemele de feronerie de clasa A sunt produse  în Germania sau Austria. O fereastră termoizolanta provenită de la un producător care-și respectă clienții va avea în componență o feronerie clasa A. Dintre aceste feronerii putem da următoarele exemple: ROTO, GU-unijet, WINKHAUS, SIGENIA AUBI, MACO,  Hautau. Producătorii acestor mărci de feronerie prezintă  garanții de funcționare si garantează de asemenea un număr mare de acționării (15000 cicluri închis/deschis). De aceea este bine să vă informați  și să întrebați întotdeauna despre tipul de feronerie folosit la echiparea ferestrelor și să controlați daca acest lucru este real prin verificarea  siglei marcate pe acestea  pentru a evita eventualele țepe.
·   Clasa B - Sunt produse în Turcia și au caracteristică principală costul scăzut de achiziție. Exemple: Vorne, Maco Reform, Selve,  Kale,  Cygnus,  Baskan…etc. Ferestrele echipate cu aceste feronerii vor avea un preț scăzut dar și o calitate slaba iar garanția devine aproape nulă. Din punct de vedere al prețului, diferența dinte clasa A și clasa B este de 10-15 euro pentru o fereastră  standard ceea ce reprezintă  o suma modica atunci când știți că investiți intr-un produs cu folosință îndelungată.

Feroneria  rezistentă la efracție. Acest tip de feronerie are ca și caracteristică principală faptul că este echipată cu bumbi de securitate sau să fiu mai precis in explicații este echipată cu  închidere tip ciuperca. Cu cât mai multe asemenea puncte  de închidere cu atât  feroneria este mai sigură. În principiu toate feroneriile din  clasa A, au și sisteme cu închidere ciupercă, însă nu trebuie uitat că nimic nu este impenetrabil pentru ”profesioniști. Aceste sisteme denumite și security nu fac decât sa încetinească pătrunderea in caz de efracție.

Broaște pentru uși Termopan. Ușile din PVC și aluminiu pot fi echipate cu broasca monopunct (cu un singur punct de închidere) și se folosesc în principal la ușile de interior sau broască multipunct (cu mai multe puncte de închidere) in special pentru uși de exterior. Sistemul multipunct pot fi cu închidere tip ciupercă, antiefracție, cu bumbi tip rolă care elimina frecarea intre piesele de feronerie si cu limbă (3 puncte de închidere). În cazul broaștelor  cu închidere multipunct li se pot monta  prelungitoare pentru a permite acestora sa se închidă sus/jos sau eventual transmisie pe colț pentru o mai bună etanșeizare . 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu